onsdag 7 juli 2010

Stekt makrill med färskpotatis och guldsås

Detta är middagen som slår alla andra sommarmiddagar! Hela familjen mumsar makrillfiléer med stor aptit! Detta behöver du:
  • Makrillfiléer från fiskdisken (eller eventuelt makrillar direkt från havet)
  • Pincett eller tång ( för att dra ur benen innan tillagning)
  • Salt og peppar
  • Vetemjöl eller annan panering, till eksempel grahamsmjöl eller kruskakli
  • Dill (mycket!)
  • Smör att steka i
Rensa makrillfiléerna. Salta och peppra, och vänd de i vetemjölet. Stek fiskfiléerna. Om du skal steka många kan du steka de hastigt i stark värme i stekpannan och eftersteka på ca 150 grader i ugnen. Strø hackad dill över innan servering.

Guldsåsen, ca 4 port
  • 1 dl majonäs
  • 2 dl gräddfil (lettrømme)
  • 1 dl creme fraiche
  • 1/2 - 1 msk god senap, gärna en sötstark sort
  • Salt och peppar
  • Hackad dill
Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt til servering. I farmors originalrecept blandas majonäsen med vispad grädde - det är också gott...

Och til sist:
  • Färskpotatis ( i mitt fall helst Tjörn-potatis...)
  • Kanske lite färsk gurka och solvarma tomater
Smaklig måltid!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar